ПРВА НЕДЕЛА МЕНИ ЗА ИСХРАНА

ДЕН 1


ПОЈАДОК
Печена овесна каша

Калории: 271 Протеини: 11.5 гр Јаглехидрати: 40 гр Масти: 7 гр

Состојки:

Инструкции:

  1. Загреј ја рерната.
  2. Стави ги сите состојки во блендер освен чоколадото. Блендирај додека овесот не добие еднаква смеса.
  3. Додади ги сите состојки во сад за печење и одозгора додади го чоколадото.
  4. Се пече 25-30 минути. Откако ќе ја извадиш полиј ја со бадемово млеко за да омекне дополнително. можеш да ја подготвиш одвечер.
УЖИНКА: Печена тиква со мед и ореви 

Состојки: 1 парче тиква, 1 мало лж мед и 2 сецкани оревчиња.

РУЧЕК:  МРЗЛИВО ЛАЗАЊЕ

Калории:608 Протеини: 43.8 гр Јаглехидрати: 68 гр Масти: 30 гр

Состојки:

Инструкции:

  1. Свари ги тестенините според упатството на амбалажата. Остави да се варат.
  2. Во меѓувреме на тава со 1 лж масло за готвење стави го говедското месо да зарумени. Додади го кромидот и сите зачини. Готви 3-5 минути додека да зарумени кромидот. Потоа се додава доматниот сос и се готви на тивок оган.
  3. Откако ќе се сварат макароните, прецеди ги и додади ги во тавата со месото. Одозгора нареди моцарела, фета сирење.

п.с Напиши ни во групата, очекуваше ваков рецепт?

ВЕЧЕРА: Есенска бомба

Калории:425 Протеини: 18,65 гр Јаглехидрати: 80,81 гр Масти: 7,21 гр

Состојки:

Инструкции:

  1. Во тегла додади ги сите состојки за дресинг и убаво соедини ги.Овој дресинг можеш да го чуваш во фриждер до 2 недели.
  2. Исецкај ги сите состојки и додади ги во длабока чинија. Одозгора стави од сост, промешај и уживај.

 

ДЕН 2 

ПОЈАДОК: Чиа Пудинг 

Калории:428 Протеини: 6 гр Јаглехидрати: 47 гр Масти: 23 гр

Состојки:

Состојки за компот од јаболко:

Инструкции:

  1. Во длабок сад/тегла изматете ги сите состојки за пудингот. Ставете го капакот на теглата и ставете го во фрижидер најмалку 30 минути. По можност оставете го да отстои преку ноќ.

Инструкции за компотот:

  1. Загрејте го кокосовото масло на средна топлина во тава.
  2. Додадете јаболко и мешајте додека не се премачка со масло.
  3. Гответе поклопено 5 минути.
  4. Измешајте мед и цимет, покријте и оставете да се готви додека не се постигне саканата нежност.
  5. Во чинија ставете го прво чиа пудингот и одозгорда додади го компотот од јаболко.

УЖИНКА – Круша

Состојки:

ВЕГЕ: 1 круша и 5 бадемчиња

РУЧЕК: Пилешко во тепсија

Калории:532 Протеини: 51 гр Јаглехидрати: 40 гр Масти: 17 гр

Состојки:

Инструкции: 

  1. Загреј ја рерната на 200 степени.
  2. Во тенџере додади една чаша вода и стави ја коцката од пилешката супа и подготви ја. Супата е готова кога ќе зоврие. Во тавче на дното додади го оризот (исплакнат) и полиј го со пилешката супа.
  3. Врз оризот се реди зеленчукот, па најодозгора пилешкото месо (најдобро е да ти биде поделено на половината затоа што доколку се готви повеќе време ќе ти го исуши оризот).
  4. Одозгора се додава сосот и кокосовото млеко.
  5. Се пече 40 минути.

ВЕГЕ РУЧЕК: Тост со чедар и јаболко 

Калории:456 Протеини: 20 гр Јаглехидрати: 37 гр Масти: 27 гр

Состојки:

Инструкции: 

  1. Додади го во срединта помеѓу двете парчиња леб, кашкавал, јаболко и кромид.
  2. На тава растопи го путерот и стави го тостот и готви го додека да се растопи кашкавалот.

ВЕЧЕРА: Наут со печен карфиол

Калории:556 Протеини: 21 гр Јаглехидрати: 77.36 гр Масти: 22 гр

Состојки:

Инструкции:

  1. Во сад измешај јаболков оцет, 1/2 лж сок од лимон, агавен и ¼ лажичка сол. Додади сечкана зелка и промешај.
  2. Во друг сад додади го преостанатиот сок од лимон и маслиново масло, чили во прав, ким, пиперка, преостанатата 1 лажичка сол, лук во прав.
  3. Настрана исецкај го карфиолот и промешај со наутот. Одозгора додади ја смесата со зачини и масло.
  4. Ставете ги во аир фраер да се потпечат додека наутот да зарумени и карфиолот да омекне (15минути). Провремено промешувај.

 

ДЕН 3

 

ПОЈАДОК – Јогурт + Јајца = Совршено.

Калории: 533 Протеини: 34 гр Јаглехидрати: 36 гр Масти: 20 гр

Состојки:

Инструкции:

  1. Тостирај го лепчето.
  2. Во чинија додади го јогуртот. Изрендај кора од еден лимон. Одозгора додади ги јајцата, зачините и додадете маслиновото масло, врз тостираното лепче и авокадото. Меѓу едни од омилените појадоци.

УЖИНКА: 100 гр костени

РУЧЕК:  Лосос/ослиќ во сос готвена во аир фраер

Калории:397 Протеини: 36 гр Јаглехидрати: 34 гр Масти: 12.6 гр

Состојки:

Инструкции:

  1. Тајната за овој рецепт е добро да биде маринирана рибата. Промешај ги сите состојки и добро соедини ги. Сосот подели го на два дела. Потоа стави ја рибата со месото врз сосот, а со кожата нагоре и остави да се маринира 10-15 минути. Подготви го тавчето за печење или аир фраерот.
  2. Откако ќе одстои рибата (од 30 минути до 1ч), извадете ја и ставете во аир фраер да се готви 20 минути.
  3. Сосот стави го во микробранова печка и готви го додека да добие густа и сочна смеса.
  4. Откако ќе биде готова рибата, полиј ја со сочниот сос.

ВЕЧЕРА: Пица по тајландски рецепт

Калории:301 Протеини: 33 гр Јаглехидрати: 27 гр Масти: 12 гр

Состојки:

Состојки за сос:

Инструкции:

  1. На хартија за печење стави ја тортиљата. Потоа одозгора изренадај ја моцарелата и стави ја во рерна на 180 степени само да се потпече 3-5 минути (додека да зарумени). Потоа подготви го пилешкото месо на тава со малку масло или путер.
  2. Соедини го и промешај сосот.
  3. Откако ќе се зготви пилешкиот стек, со вилушка на ситни парчиња подели го месото. Откако ќе ја извадиш тортиљата од рерна пресечија на пица парчиња. Сега одозгора додади го месото/печурките и сосот за пицата. На здравје вечера!

 

ДЕН 4

 

ПОЈАДОК – Протеински француски стапчиња

Калории: 568 Протеини: 37 гр Јаглехидрати: 70 гр Масти: 16 гр

Состојки:

Состојки за прелив:

Инструкции:

  1. Во длабок сад промешај ги: белките, млекото, протеинот во прав и зачинот од тиква.
  2. На нелеплива тава напрскај ја со спреј за готвење/масло. Додека ја загреваш тавата исечкај го секое лепче на 4 еднакви парчиња.
  3. Потоа секое парче прво го киснеш во садот со белките, убаво од двете страни, чекаш да капне вишокот во чинијата и парчето леб го ставаш да се прижи од двете страни по 2 минути. Повторија оваа постапка се додека имаш леб.
  4. Сега е време за дресингот. Во сад додади ги путерот, сирупот и чоколадото и стави ги во микробранова за да се растопат. Во чинија прво нареди ги стапчињата и од страната сервирај со дресингот и овошјето.
УЖИНКА: 1 Мандарина

 

РУЧЕК:  Мисиркини ќофтиња со ориз

Калории:441 Протеини: 38,5 гр Јаглехидрати: 36 гр Масти: 14.9 гр

Состојки:

Инструкции:

  1. Измешај ги зачините. А потоа додади ги во меленото месо и оформи ќофтиња. Стави ги да се готват во аир фраер или во рерна.
  2. Настрана се готви оризот. Потоа во тавче додади го кормидот и пржи го со малку масло додека да омекне. Потоа се додава 40 гр ориз и 120 мл вода (обично најмалите филџани) и исецканиот морков. Готви додека не ја прими оризот водата. Исклучи ја ринглата, стави алуминска фолија врз оризот и остави го на ринглата да се дозготви.
  3. Исецкај ја салатата во меѓувреме.
  4. Во чинија додади го ќофтињата, оризот и салатата. На здравје ручек.

ВЕЧЕРА: Есенска салата со сладок компир

Калории:298 Протеини: 4 гр Јаглехидрати: 33 гр Масти: 17 гр

Состојки:

Состојки за дресниг: 

Инструкции:

  1. Загрејте ја рерната на 200°. На голем плех за печење, стави ги слаткиот компир и црвениот кромид во масло, а потоа зачини со сол и бибер.
  2. Распоредете ги рамномерно на хартијата за печење. Печи додека да омекне, околу 20 минути. Оставете да се излади 10 минути, а потоа префрлете го во поголем сад.
  3. Во меѓувреме, направете прелив: Во мал сад или во мерна чаша за течност, изматете ги заедно оцетот, сенфот, медот и зачините. Постепено се додава масло, и матејќи постојадно додека не се емулгира.
  4. Истури ги слатки компири со прелив, брусница, фета и магдонос.

 

ДЕН 5

ПОЈАДОК – Банана сплит

Калории: 681 Протеини: 24 гр Јаглехидрати: 57 гр Масти: 41 гр

Состојки:

Инструкции:

  1. Во длабок сад додади ги бадемите, оревите, семките од тиква и сончоглед. Додади вода колку да ги облие и ставете им 1/2 лж сол. Покријте ги и оставете да одстојат преку ноќ (Со оваа состојка полесно ќе се свари овошјето и ќе искористиме повеќе храниливи материи од нив).
  2. Излупи ја бананата и пресечи ја на средината. Во чинија измешај ги грчкиот јогурт и колагенот и медот и потоа целата смеса додади ја врз бананата.
  3. Исцеди го јаткастото овошје и стави го одозгора врз бананата. Па додади ги бобинките и малку цимет.
УЖИНКА: Готов протеински пудинг + турско кафе

ВАЖНО: Може по избор каков сакаш вкус.

РУЧЕК:  Туна врап

Калории:450 Протеини: 47 гр Јаглехидрати: 36 гр Масти: 14.9 гр

Состојки:

Инструкции:

  1.  Измешај ја туната, јогуртот, сенфот, кромидот, босилекот, пченката и зачинете со сол и бибер. Врз тортиљата прво нареди го спанаќот па одозгора стави ја смесата од туна.
  2. Одозгора изренадај го чедар кашкавалот и завиткај како пакетче.
  3. Попрскај го со масло и стави го во тава/аир фраер 6 минути на 200 степени додека не порумени.
  4. Сервирај со две морковчиња.

ВЕЧЕРА: Палента со јогурт

Калории:230 Протеини: 9 гр Јаглехидрати: 40 гр Масти: 4 гр

Состојки:

Инструкции:

  1. Сварете ја палентата и сервирајте со чаша јогурт.