ДЕН 1
ПОЈАДОК – Печена овесна каша
Калории: 271 Протеини: 11.5 гр Јаглехидрати: 40 гр Масти: 7 гр
Состојки:
- 30 гр овесни снегулки
- 60 мл незасладено млеко од бадем
- 60 гр пире од тиква
- 1 белка од јајце
- 1 мала лажица мед/агавен сируп/јаворв сируп
- 1/2 – 1 мала лажиче екстракт од ванила
- 1/4 лажичка мелен цимет
- Прстофат сол
- 7 гр црно чоколадо
Инструкции:
- Загреј ја рерната.
- Стави ги сите состојки во блендер освен чоколадото. Блендирај додека овесот не добие еднаква смеса.
- Додади ги сите состојки во сад за печење и одозгора додади го чоколадото.
- Се пече 25-30 минути. Откако ќе ја извадиш полиј ја со бадемово млеко за да омекне дополнително. можеш да ја подготвиш одвечер.
УЖИНКА: Печена тиква со мед и ореви
Состојки: 1 парче тиква, 1 мало лж мед и 2 сецкани оревчиња.
РУЧЕК: МРЗЛИВО ЛАЗАЊЕ
Калории:608 Протеини: 43.8 гр Јаглехидрати: 68 гр Масти: 30 гр
Состојки:
- 100 гр посно мелено говедско месо/ ВЕГЕ: 80 гр сејтан
- 1 мал кромид
- прстофат мелено лукче, сол, италијански зачин,бибер, сушен босилек
- 200 гр доматен сос
- свеж босилек
- 40 гр макарони
- 20 гр моцарела
- 20 гр фета сирење рендано.
Инструкции:
- Свари ги тестенините според упатството на амбалажата. Остави да се варат.
- Во меѓувреме на тава со 1 лж масло за готвење стави го говедското месо да зарумени. Додади го кромидот и сите зачини. Готви 3-5 минути додека да зарумени кромидот. Потоа се додава доматниот сос и се готви на тивок оган.
- Откако ќе се сварат макароните, прецеди ги и додади ги во тавата со месото. Одозгора нареди моцарела, фета сирење.
п.с Напиши ни во групата, очекуваше ваков рецепт?
ВЕЧЕРА: Есенска бомба
Калории:425 Протеини: 18,65 гр Јаглехидрати: 80,81 гр Масти: 7,21 гр
Состојки:
- 250 гр марула салата (по избор може и микс од зелена салата)
- 1/2 јаболко
- 1/2 круша
- 1/2 чаша семки од калинка
- 40 гр сушени брусница
- 2 сецкани ореви
- 60 гр пилешки стек
- ЗА ДРЕСИНГ: 1/2 мало лж балсамико оцет, 1/2 мало лж маслиново масло, 1/2 мало лж мед и сок од 1/2 лимон.
Инструкции:
- Во тегла додади ги сите состојки за дресинг и убаво соедини ги.Овој дресинг можеш да го чуваш во фриждер до 2 недели.
- Исецкај ги сите состојки и додади ги во длабока чинија. Одозгора стави од сост, промешај и уживај.
ДЕН 2
ПОЈАДОК: Чиа Пудинг
Калории:428 Протеини: 6 гр Јаглехидрати: 47 гр Масти: 23 гр
Состојки:
- 150 мл бадемово млеко
- 2 лж чиа семе
- 1/2 мала лж екстракт од ванила
- 1 мала лж јаворов сируп/мед/агавен сируп
Состојки за компот од јаболко:
- 1 мала лж мед
- Малку цимет
- 1 лж Кокосово масло
- 1 јаболко излупено и исецкано на коцки
Инструкции:
- Во длабок сад/тегла изматете ги сите состојки за пудингот. Ставете го капакот на теглата и ставете го во фрижидер најмалку 30 минути. По можност оставете го да отстои преку ноќ.
Инструкции за компотот:
- Загрејте го кокосовото масло на средна топлина во тава.
- Додадете јаболко и мешајте додека не се премачка со масло.
- Гответе поклопено 5 минути.
- Измешајте мед и цимет, покријте и оставете да се готви додека не се постигне саканата нежност.
- Во чинија ставете го прво чиа пудингот и одозгорда додади го компотот од јаболко.
УЖИНКА – Круша
Состојки:
ВЕГЕ: 1 круша и 5 бадемчиња
РУЧЕК: Пилешко во тепсија
Калории:532 Протеини: 51 гр Јаглехидрати: 40 гр Масти: 17 гр
Состојки:
- 150 гр пилешки гради/150 гр тофу
- 40 гр ориз
- 60 гр брокули
- 1 коцка пилешка супа
- 20 гр млеко од кокос
- 1 црвена пиперка
- 30 мл доматен сос
- 200 мл вода
Инструкции:
- Загреј ја рерната на 200 степени.
- Во тенџере додади една чаша вода и стави ја коцката од пилешката супа и подготви ја. Супата е готова кога ќе зоврие. Во тавче на дното додади го оризот (исплакнат) и полиј го со пилешката супа.
- Врз оризот се реди зеленчукот, па најодозгора пилешкото месо (најдобро е да ти биде поделено на половината затоа што доколку се готви повеќе време ќе ти го исуши оризот).
- Одозгора се додава сосот и кокосовото млеко.
- Се пече 40 минути.
ВЕГЕ РУЧЕК: Тост со чедар и јаболко
Калории:456 Протеини: 20 гр Јаглехидрати: 37 гр Масти: 27 гр
Состојки:
- 2 парчиња интегрален леб (80 гр)
- 2 парчиња протеински кашкавал/чедар
- 1/2 мало јаболко, тенко исечено
- 1 тенко парче црвен кромид
- 1/2 лажица путер, омекнат
Инструкции:
- Додади го во срединта помеѓу двете парчиња леб, кашкавал, јаболко и кромид.
- На тава растопи го путерот и стави го тостот и готви го додека да се растопи кашкавалот.
ВЕЧЕРА: Наут со печен карфиол
Калории:556 Протеини: 21 гр Јаглехидрати: 77.36 гр Масти: 22 гр
Состојки:
- 10 гр јаболков оцет
- сок од 1 лимон
- 1 лж агавен сируп
- малку сол
- 1/2 мала свежа зелка
- малку чили, мелен ким, црвен пипер и лук во прав
- 1 мало лажица маслиново масло
- 100 гр карфиол
- 120 гр зготвен наут од конзерва (пред да се подготви се плакне и цеди)
- 1 тортиља (45 гр)
Инструкции:
- Во сад измешај јаболков оцет, 1/2 лж сок од лимон, агавен и ¼ лажичка сол. Додади сечкана зелка и промешај.
- Во друг сад додади го преостанатиот сок од лимон и маслиново масло, чили во прав, ким, пиперка, преостанатата 1 лажичка сол, лук во прав.
- Настрана исецкај го карфиолот и промешај со наутот. Одозгора додади ја смесата со зачини и масло.
- Ставете ги во аир фраер да се потпечат додека наутот да зарумени и карфиолот да омекне (15минути). Провремено промешувај.
ДЕН 3
ПОЈАДОК – Јогурт + Јајца = Совршено.
Калории: 533 Протеини: 34 гр Јаглехидрати: 36 гр Масти: 20 гр
Состојки:
- 80 гр грчки јогурт без маснотии
- Кора од лимон
- 4 гр Маслиново масло
- Сол, бибер, чили и др зачини
- 2 Добро варени јајца
- Тостирано лепче
- 1/2 Авокадо
Инструкции:
- Тостирај го лепчето.
- Во чинија додади го јогуртот. Изрендај кора од еден лимон. Одозгора додади ги јајцата, зачините и додадете маслиновото масло, врз тостираното лепче и авокадото. Меѓу едни од омилените појадоци.
УЖИНКА: 100 гр костени
РУЧЕК: Лосос/ослиќ во сос готвена во аир фраер
Калории:397 Протеини: 36 гр Јаглехидрати: 34 гр Масти: 12.6 гр
Состојки:
- 200 гр лосос/ослиќ
- 50 мл соја сос
- 1 лж јаболков оцет
- 1 мала лж агавен сируп
- Малку ѓумбир, лув во прав и бибер
- 1 лж маслиново масло
- 1 варен компир
Инструкции:
- Тајната за овој рецепт е добро да биде маринирана рибата. Промешај ги сите состојки и добро соедини ги. Сосот подели го на два дела. Потоа стави ја рибата со месото врз сосот, а со кожата нагоре и остави да се маринира 10-15 минути. Подготви го тавчето за печење или аир фраерот.
- Откако ќе одстои рибата (од 30 минути до 1ч), извадете ја и ставете во аир фраер да се готви 20 минути.
- Сосот стави го во микробранова печка и готви го додека да добие густа и сочна смеса.
- Откако ќе биде готова рибата, полиј ја со сочниот сос.
ВЕЧЕРА: Пица по тајландски рецепт
Калории:301 Протеини: 33 гр Јаглехидрати: 27 гр Масти: 12 гр
Состојки:
- 1 тортиља
- 20 гр моцарела
- 80 гр пилешки стек/ВЕГЕ: 80 гр печурки
Состојки за сос:
- 30 гр грчки јогурт
- малку кари сос
Инструкции:
- На хартија за печење стави ја тортиљата. Потоа одозгора изренадај ја моцарелата и стави ја во рерна на 180 степени само да се потпече 3-5 минути (додека да зарумени). Потоа подготви го пилешкото месо на тава со малку масло или путер.
- Соедини го и промешај сосот.
- Откако ќе се зготви пилешкиот стек, со вилушка на ситни парчиња подели го месото. Откако ќе ја извадиш тортиљата од рерна пресечија на пица парчиња. Сега одозгора додади го месото/печурките и сосот за пицата. На здравје вечера!
ДЕН 4
ПОЈАДОК – Протеински француски стапчиња
Калории: 568 Протеини: 37 гр Јаглехидрати: 70 гр Масти: 16 гр
Состојки:
- 2 парчиња интегрален леб по избор
- 2 белки од јајца
- 30 мл незасладено бадемово млеко
- 30 гр протеин со вкус на ванила
- 1/2 мало лж зачин од тиква
Состојки за прелив:
- 1 мала лж Путер од кикирики
- 1 ред Црно чоколадо растопено
- 1/2 мала лж јаворв Јаворов сируп
- Овошје по избор, мој предлог бобини или јагоди
Инструкции:
- Во длабок сад промешај ги: белките, млекото, протеинот во прав и зачинот од тиква.
- На нелеплива тава напрскај ја со спреј за готвење/масло. Додека ја загреваш тавата исечкај го секое лепче на 4 еднакви парчиња.
- Потоа секое парче прво го киснеш во садот со белките, убаво од двете страни, чекаш да капне вишокот во чинијата и парчето леб го ставаш да се прижи од двете страни по 2 минути. Повторија оваа постапка се додека имаш леб.
- Сега е време за дресингот. Во сад додади ги путерот, сирупот и чоколадото и стави ги во микробранова за да се растопат. Во чинија прво нареди ги стапчињата и од страната сервирај со дресингот и овошјето.
УЖИНКА: 1 Мандарина
РУЧЕК: Мисиркини ќофтиња со ориз
Калории:441 Протеини: 38,5 гр Јаглехидрати: 36 гр Масти: 14.9 гр
Состојки:
- 150 гр мелено мисиркино месо/ ВЕГЕ: 80 гр сејтан
- 1 мала лж масло. лук во прав, италијански зачини, прстофат сол, црвен пиперка, магдонос
- 30 гр ориз
- 1/2 кромид
- 1 морков
- 4 мали маслинки
- 200 гр марула салата/зелка
Инструкции:
- Измешај ги зачините. А потоа додади ги во меленото месо и оформи ќофтиња. Стави ги да се готват во аир фраер или во рерна.
- Настрана се готви оризот. Потоа во тавче додади го кормидот и пржи го со малку масло додека да омекне. Потоа се додава 40 гр ориз и 120 мл вода (обично најмалите филџани) и исецканиот морков. Готви додека не ја прими оризот водата. Исклучи ја ринглата, стави алуминска фолија врз оризот и остави го на ринглата да се дозготви.
- Исецкај ја салатата во меѓувреме.
- Во чинија додади го ќофтињата, оризот и салатата. На здравје ручек.
ВЕЧЕРА: Есенска салата со сладок компир
Калории:298 Протеини: 4 гр Јаглехидрати: 33 гр Масти: 17 гр
Состојки:
- 300 гр сладок компир (исецкај го на коцки)
- 1/2 мал црвен кромид
- 1 мала лж маслиново масло
- прстофат сол
- мелен црн пипер
- 5 гр брусница
- 10 гр фета сиренце или една коцка (разрони)
- малку магданос
Состојки за дресниг:
- 1/2 мало лж јаболков оцет
- 1/2 мало лж мед
- 1/2 мало лж лајт сенф
- 1/2 мало лж малсиново масло
- зачини
Инструкции:
- Загрејте ја рерната на 200°. На голем плех за печење, стави ги слаткиот компир и црвениот кромид во масло, а потоа зачини со сол и бибер.
- Распоредете ги рамномерно на хартијата за печење. Печи додека да омекне, околу 20 минути. Оставете да се излади 10 минути, а потоа префрлете го во поголем сад.
- Во меѓувреме, направете прелив: Во мал сад или во мерна чаша за течност, изматете ги заедно оцетот, сенфот, медот и зачините. Постепено се додава масло, и матејќи постојадно додека не се емулгира.
- Истури ги слатки компири со прелив, брусница, фета и магдонос.
ДЕН 5
ПОЈАДОК – Банана сплит
Калории: 681 Протеини: 24 гр Јаглехидрати: 57 гр Масти: 41 гр
Состојки:
- По 3 бадеми, ореви, семки од тиква, семки од сончоглед
- 1/2 лж сол
- 1 рака бобинки
- 1 банана
- 1/2 канче ниско маслен грчки јогурт (1,5 лж)
- 1 лж колаген во прав/24 гр протеин во прав (опционално)
- ¼ – ½ лажиче. цимет
- 1 лж мелено ленено семе по желба
- 1 лж мед
Инструкции:
- Во длабок сад додади ги бадемите, оревите, семките од тиква и сончоглед. Додади вода колку да ги облие и ставете им 1/2 лж сол. Покријте ги и оставете да одстојат преку ноќ (Со оваа состојка полесно ќе се свари овошјето и ќе искористиме повеќе храниливи материи од нив).
- Излупи ја бананата и пресечи ја на средината. Во чинија измешај ги грчкиот јогурт и колагенот и медот и потоа целата смеса додади ја врз бананата.
- Исцеди го јаткастото овошје и стави го одозгора врз бананата. Па додади ги бобинките и малку цимет.
УЖИНКА: Готов протеински пудинг + турско кафе
ВАЖНО: Може по избор каков сакаш вкус.
РУЧЕК: Туна врап
Калории:450 Протеини: 47 гр Јаглехидрати: 36 гр Масти: 14.9 гр
Состојки:
- 1 туна од конзерва со маслиново масло или вода (добро исцедена)
- 2 лж пченка од конзерва
- 1/4 црвен кромид
- мала рака свеж босилек
- 1 полна лж грчки јогурт 0% масленост
- 1 лж лајт сенф
- 30 гр чедар кашкавал
- 1 рака спанаќ
- 1 интегрална тортиља
- 2 варени моркови
Инструкции:
- Измешај ја туната, јогуртот, сенфот, кромидот, босилекот, пченката и зачинете со сол и бибер. Врз тортиљата прво нареди го спанаќот па одозгора стави ја смесата од туна.
- Одозгора изренадај го чедар кашкавалот и завиткај како пакетче.
- Попрскај го со масло и стави го во тава/аир фраер 6 минути на 200 степени додека не порумени.
- Сервирај со две морковчиња.
ВЕЧЕРА: Палента со јогурт
Калории:230 Протеини: 9 гр Јаглехидрати: 40 гр Масти: 4 гр
Состојки:
- 125 гр полента
- 1 чаша пробиотски јогурт (250 мл)
Инструкции:
- Сварете ја палентата и сервирајте со чаша јогурт.